Jackie Chan maraton: The Foreigner (2017)

A The Foreigner egy 2017-ben készült brit-kínai koprodukciós akció-thriller. A filmet Martin Campbell rendezte. A történet Stephen Leather The Chinaman című 1992-es regényén alapszik. Ez a film egy újabb komoly drámai szerepet hozott Jackie Chan számára. Már korábban is voltak hasonló alakításai (Heart of Dragon, Crime Story, New Police Story, Shinjuku Incident, és Police Story 2013).

A The Foreigner tökéletesen illik ebbe a sorba. A humornak és a komédiázásnak még a szikráját sem találjuk meg benne.  A történet szempontjából egyáltalán nem illett volna bele. Ez az eddigi legkomolyabb Jackie Chan alkotás.
Szerencsére elég sok mindent elfelejtettem abból, amit az előzetesben láttam, mire megnéztem a filmet. A trailer lényeges dolgokat lő le a sztorival kapcsolatban. Senkinek nem ajánlom, hogy közvetlenül a film megtekintése előtt lessen bele abba a videóba. Fontos dolgokat szpoilerez le, és elég kiszámíthatóvá teszi az egész alkotást.

Nem hittem volna, hogy még kapóra jön egyszer, hogy mostanában olyan feledékeny vagyok. A Terminator Genesis óta odafigyelek arra, hogy milyen előzeteseket nézek meg (lehetőleg minél kevesebbet), és igyekszem nem megjegyezni a tartalmukat.

A The Foreigner-ben nem szerepel annyit Jackie Chan, mint ahogyan azt a néző gondolná, de így is fontos szálát képezi a cselekménynek, és ez a legjobb alakítása a Shinjuku Incident óta készült filmjei közül. Egy volt katonát játszik, aki visszavonultan él étterem-tulajdonosként. Szenvedés gyötri, mert nagy tragédiák érték a múltban.

Ez lehet Jackie Chan nagy visszatérő szerepe. A The Foreigner jobb lett, mint a többi filmje ebben az évtizedben, talán majdnem olyan jó, mint a Shinjuku Incident. A színészi játéka sokat fejlődött az utóbbi pár évben. Jackie Chan képes a karakterének megfelelő érzelmeket kifejezni, és a néző is átéli a fájdalmait. A színészi játéka hihetőnek tűnik. Ez a megfelelő rendezői instrukcióknak is köszönhető.
A filmtől azt kaptam, amit vártam, és talán még sokkal többet is annál. Nem csupán egy újabb akciófilm, hanem egy nagyon szépen kibontakozó politikai thriller. Tulajdonképpen ez egy thriller akciófilm elemekkel ellátva. Minkét rész jól működik együtt. Kiegészítik egymást, és egyensúlyban vannak. A film nem esik szét a műfajkeveredés ellenére sem. Egyáltalán nem zavart a sok párbeszédjelenet, mert izgalmasan oldották meg. A cselekmény pedig gyorsan pereg üresjárat nélkül.

A film hangulata hasonlít a véresen komoly Police Story 2013-ra. A bunyós jelenetek tartalmaztak hasonló mozdulatokat mindkét film esetében, de a The Foreigner ebből a szempontból jobban tetszett. Az akciójelenetek hosszabbak, és kidolgozottabbak voltak. Az operatőri munka, és a vágás is jobban sikerült. A harcok követhetőbbek voltak, és nem vágták olyan darabosra, mint a Police Story 2013 esetében.
Pierce Brosnan alakítása is tetszett. Remekül játszotta a főgonoszt, és előrevitte a cselekményt. Az ő karaktere képviseli a film politikai thriller részét. Több játékidőt kapott, mint Jackie Chan, de ez egy cseppet sem zavart. Ketten együtt tették teljes egésszé a filmet. Remekül működött közöttük a kémia, és meglepően hiteles volt a színészi játékuk. Jól dolgoztak együtt.

A hazai bemutatóra nem sok esélyt látok, de jó lenne a filmet moziban is látni. Remélem, valamilyen formában megjelenik nálunk is előbb-utóbb. Könnyen lehet, hogy a bluray vagy dvd kiadásig várnom kell, hogy jó képminőségben is megtekinthessem. A The Foreigner egy izgalmas film, de talán nem mindenkinek szól. Ha rajongsz a benne szereplő színészekért, nagy valószínűséggel ez az alkotás is tetszeni fog.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése