Jackie Chan maraton: Skiptrace (2016)


Rendezte: Ranny Harlin

Forgatókönyv: Jay Longino

Szereplők:

Jackie Chan
Johnny Knoxville
Bingbing Fan
Eric Tsang
Eve Torres
Winston Chao
Michael Wong


hongkongi-amerikai-kínai akció-vígjáték, 107 perc


A film Skiptrace: A zűrös páros címmel jelent meg hazánkban DVD-n. Itthon moziban sajnos nem vetítették. Ranny Harlin rendezte, akinek a Die Hard 2-t, a Háborgó mélységet, és a Ford Fairlane kalandjait is köszönhetjük. Ő készítette volna az Alien 3-at is, de végül meggondolta magát.

2001-ben Jackie Chan és Ranny Harlin forgatott volna egy közös filmet, melyben a főszereplő a World Trade Center ablakmosója, de a forgatás megkezdésének napján a tornyok ledőltek. Még szerencse, hogy a szövegkönyv nem érkezett meg időben, mert ők is az áldozatok között szerepeltek volna.

2016-ban azonban mevalósult a közös projekt. A Skiptrace című filmben Jackie Chan partnere Johnny Knoxville lett. Először szerepelnek együtt a filmvásznon. Ez elméletileg jó és logikus döntésnek hangzik, hiszen Knoxville kollégájához hasonlóan őrült és extrém dolgokat vitt véghez a Jackass-ben.

A Skiptrace történetének lényege, hogy Jackie Chan karaktere (Benny Chan) megszállott módon próbál bizonyítékokat szerezni egy Matador nevű bűnöző ellen. Már régóta kézre akarja keríteni, hogy megbosszulja a társa halálát. A bizonyíték Johnny Knoxville karakterének (Conner) birtokában van. Benny-éknek épségben kell visszajutniuk Hongkongba, miközben a rosszfiúk egyfolytában rájuk vadásznak.
A film túlságosan is követi a buddy-cop movie kliséket. A történet annyira tele van velük, hogy a film borzasztóan kiszámíthatóvá válik. Ez különösen a második felétől borzasztó módon zavaró. Johny Knoxville egy Owen Wilson vagy Chris Tucker karakterének megfelelő figurát személyesít meg. Bizonyos elemek a Csúcsformában, Új csapás, és Londoni csapás című mozikra hajaznak. Hasonlóak a szituációk és a konfliktushelyzetek. A különbség csupán annyi, hogy Johny Knoxville-be nem szorult annyi karizma, mint az elődjeibe.

A legtöbbször már előre meg tudom jósolni, mi fog történni, mielőtt a sztori még időben odaérne. Emiatt nem ér túl sok meglepetés minket. Könnyen ki lehet találni, hogy a főhős főnöke azért viselkedik olyan furcsán, mert a bűnözőknek dolgozik. Viszont a film még így is szórakoztató. Tényleg jókat tudtam kacagni a jeleneteken, még a helyenként erőltetett humor ellenére is. Régen nevettem már ennyit egy Jackie Chan filmen. Viccesebb lett mint a Chinese Zodiac. Azt azért hozzátenném, hogy egy gusztustalan, altesti poén is belekerült, ami eredetileg baki lehetett, de bent hagyták. Ez eléggé kilógott az összképből, és nem tetszett.

A Skiptrace nem egy rossz film, de a sztori tele van klisékkel, és legalább annyira lerágott csont, mint a Csúcsformában 3 volt. Lett volna még mit csiszolni a történeten, ahogyan a színészi játékon is. Az egész borzasztóan hiteltelen.
Mintha ragasztószalag tartaná össze a filmet. A humor az egyetlen dolog, ami megmenti. Az akciójelenetek is tűrhetőek, bár a vágás helyenként lehetett volna sokkal jobb. Nem mindig passzolnak a különböző snittek egymáshoz. Különösen amikor egy rozoga autóban Jackie frizurája hirtelen változik kócosról jólfésültre. Szerencsére próbálták a CGI effekteket a minimumra redukálni, de még így is könnyen kiszúrható a számítógépes animáció.

A filmet bátran ajánlom minden Jackie Chan rajongónak. Viszont ne várjunk tőle túl sokat! Az olyan klasszikusokhoz már nem ér fel, mint a Részeges karatemester 2. Az Újabb rendőrsztori óta szinte csak a Shinjuku Incident-re tudnám azt mondani, hogy egységes egészként működik. A Chinese Zodiac és a Police Story 2013 maximum csak egyszer-kétszer nézhetős volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése