Jackie Chan 60 éves

Betöltötte hatvanadik életévét Jackie Chan, a biztosítótársaságok rémálma.
Szüleitől a Chan Kong Sang nevet kapta, amely szó szerint azt jelenti, hogy "Hongkongban született". Ő a kínai dráma akadémia növendéke. Az itt töltött tíz év alatt a pekingi operával kapcsolatos színészetet sajátította el, amely magában foglalta az akrobatikát, éneket, táncot, harcművészetet, és színpadi mozgást. Jackie Chan mestere, Yu Jim Yuen vasszigorral fegyelmezte tanítványait.

Chan az iskola elvégzése után először kaszkadőrként dolgozott különféle hongkongi akciófilmben (Tomboló ököl, Sárkány visszatér). Munkatársai bátorsága miatt figyeltek fel rá. Később kaszkadőr koreográfusként is alkalmazták, ő rendezte az akciójeleneteket. Első főszerepét a The Cub Tiger From Kwang Tung című filmben kapta meg, de nem aratott nagy sikert. 

Bruce Lee halála után a hongkongi filmipar hanyatlásnak indult. A közönség kiábrándult az akciófilmekből. Ennek ellenére a rendezők őt akarták utánozni. Lo Wei elhatározta, hogy Jackie Chan-ből Bruce Lee-utódot farag a Szuperöklű fúriában (New Fist of Fury), ami Tomboló ököl folytatása volt. A Lo Wei által rendezett Jackie Chan filmek megbuktak a mozikban.

Chan számára az első sikert a Kígyó a sas árnyékában és a Részeges karatemester hozta meg 1978-ban. Először használhatta fel szabadon az ötleteit. Az akciójeleneteket vígjátéki elemekkel ötvözte. Mindkét filmet Yuen Woo Ping rendezte, aki később a Mátrix és a Kill Bill koreográfusa volt. Jackie Chan 1979-ben debütált rendezőként a Rettenthetetlen hiénában.

Egy évvel később a Golden Harvest-hez szerződött, ahol nagyobb szabad kezet és több pénzt kapott. Egy olyan imázst alakított ki magának, amely Bruce Lee stílusának az ellentéte. Az ifjú mester (The Young Master, 1980) volt az első filmje, amit ennél a stúdiónál készített. Többször újította meg a hongkongi filmgyártást. Egészen a 2000-es évek elejéig dolgozott a Golden Harvest-nél, majd saját céget alapított Jackie Chan Emperor Group néven.

Chan arról híres, hogy a veszélyes mutatványok mellett több munkát is magára vállal (pl.: rendező, producer, koreográfus, operatőr, stb.). Munkásságáért több életmű díjat és Guiness rekordot kapott az évek során. Az azóta eltelt négy évtized alatt több csontját is eltörte, és a biztosítótársaságok feketelistájára is felkerült.

2012-ben bejelentette, hogy a Chinese Zodiac után már nem fog szerepelni olyan nagyszabású akciófilmben, amely veszélyes jeleneteket tartalmaz. Ez még nem azt jelenti, hogy visszavonult volna az akciófilmek világától, de jövőben inkább a drámai szerepekre szeretne koncentrálni. Ez a változás érezhető a  2013-as Rendőrsztori filmben (Police Story 2013) is, ahol az akciójelenetek a háttérbe szorultak, de mégis megmaradt az egyensúly.

A születésnap alkalmából a napokban nyílt meg az első Jackie Chan múzeum Sanghajban, amely hatalmas területen fekszik. Megtalálható ott sok-sok korábbi filmben felhasznált kellék, ruha, és autó is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése