Jackie Chan maraton: Rendőrsztori 2013 (Police Story 2013)



Rendezte: Sheng Ding

Írta: Sheng Ding

Szereplők:
Jackie Chan
Liu Ye
Tian Jing
Wei Na
Yu Rongguang








Először azt hittem, hogy csak kacsa a hír, hogy új Rendőrsztori film készül. Az előzetes csak pár hónappal a film moziba kerülése előtt jelent meg az interneten.

Jackie Chan az első Rendőrsztorival (1985) megújította  az akciófilm műfaját. A két folytatás után a trilógia 1996-ban kvadrológiává bővült az Első csapással (Jackie Chan's First Strike), majd ezt követte az Újabb rendőrsztori 2004-ben. Ez utóbbi már nem tartozik benne a kánonba, ahogyan a jelenlegi alany sem.
A Police Story 2013 cím nem igazán kreatív, hiszen csak egy évszámot biggyesztettek a végére. Ez a film szintén nem kapcsolódik szervesen a Rendőrsztori sorozathoz. Az első négy részben még Kevin Chan-nek (eredetileg: Chan Ka-Kui) hívták a főhőst, és a hangvétel is más volt. Az egyetlen ami közös mind a hat filmben, hogy Jackie Chan a főszereplő.

Jackie Chan ismét más karaktert játszik, és a történet jóval komolyabb, mint korábban volt. Ez alkalommal egy kínai rendőrtisztet alakít. Ehhez a szerephez megváltoztatta a hajstílusát. Az ő karaktere, Zhong Wen egy olyan rendőrtiszt, aki a rázós bűnügyeket inkább igyekszik békésen megoldani, mielőtt  verekedésre, és lövöldözésre kerülne a sor. Csak akkor folyamodik erőszakhoz, ha már nincs más lehetőség.
Zhong Wen az évek során elhanyagolta a családját. A film elején a lányával találkozik, mert szeretne vele kibékülni, de hirtelen belekeveredik egy emberrablás kellős közepébe. Az ügy megoldása alatt folyamatosan adagolódik a feszültség. A néző tényleg érzi, hogy a szereplők valóban veszélyben vannak, lehet értük izgulni.

A Kemény halál (Crime Story) és a Leszámolás Tokióban (Shinjuku Incident) című filmhez hasonlóan komoly a Rendőrsztori 2013 története. A karakterek részletesen kidolgozottak, és némi karakterfejlődés is megtalálható. Az egész film a valóság talaján mozog, vagy legalábbis a készítők megpróbáltak egy minden eddiginél valósághűbb Rendőrsztorit összehozni.

A rendező, Sheng Ding különböző eszközöket bevetett, hogy fokozza a hangulatot. Alkalmaz gyors vágásokat, kézi kamerás és szuper lassított felvételeket, in medias res kezdést, visszaemlékezéseket.  A film ugrál az időben. Találkozhatunk "mi lett volna ha..." jelenetekkel, amelyek megmutatják, mi történt volna, ha egy szereplő másképp dönt. A rezgő kamerás megoldást (shaky cam) az autós üldözésnél szerencsére nem vitték túlzásba, ezért nem is zavart annyira, mint más filmeknél. Az akciójeleneteknél pár helyen számítógépes trükköket és drótot használtak, de ez nem volt észrevehető a megtekintés során.
Jackie Chan előző filmjéhez képest a Rendőrsztori 2013-ban kevesebb a harc, és rövidebb a játékidő is. A történetben szereplő fordulatok és csavarok érdekessé és izgalmassá teszik a filmet a kevés akciójelenet ellenére is. Régen Jackie Chan akciófilmjeiben a sztori volt a töltelék a harci jelenetekhez, most azonban ez a képlet megfordult. Az az érdekes, hogy így is működik a film, mert az akció, izgalom és történet megfelelő arányban van jelen.

A Rendőrsztori 2013 nem okozott csalódást, sőt, kellemes meglepetés volt. A film bebizonyította, hogy Jackie Chan még mindig képes újat nyújtani. Meggyőzően alakította az öregedő rendőrtisztet. Jó volt ismét egy új filmben viszontlátni. A Rendőrsztori 2013 jobban sikerült, mint az egy évvel korábban készült Chinese Zodiac. Menetes volt mindenféle erőltetett poénkodástól, és nekem kellemes meglepetést okozott. Bátran ajánlom a 2013-as Rendőrsztorit Jackie Chan rajongóinak, vagy az akció-thrillerek kedvelőinek.

Összességében nem azt kaptam a filmtől, amit vártam, de nem is csalódtam benne. A szereplők közötti elszórtan és visszafogottan előforduló harcok és üldözések jól néznek ki a furcsán Hollywoodi beütés ellenére is. Inkább a történet viszi előre a cselekményt az akció jelenetek helyett, ami kellőképpen izgalmasra sikeredett. Viszont a benne levő csavarok csak első vagy második megtekintés alkalmával tűnnek érdekesnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése